milenta nueva

Está viendo: 

NOTICIAS

"Per una dona palestina, tenir fills és lluitar contra la política d"Israel"

Noticia referente a conferencia ofrecida por Milenta el pasado 7 de marzo en la Universitat de Illes Balears con motivo de la "semana V" en torno a la violencia de género.
 
8 de marzo de 2007.ANTONI MATEU. Palma.

Avui és el dia internacional de la Dona. Arreu del món la seva situació, però, no és homogènia. Hi ha llocs en què, pel fet de viure en conflicte o violència, la seva situació es pot agreujar. Ana Suárez, del col·lectiu asturià Milenta Muyeres, i Lidón Soriano, del Komité Internazionalistak d"Euskal Herria, donaren a conèixer a la UIB en una taula rodona la situació de la dona a Palestina. «Aquestes dones, -explicà Suárez- com que Israel ha intensificat tant el conflicte, són víctimes de múltiples violacions i atemptats contra els seus drets. A més, la tradició i les lleis les tracten com a membres desiguals de la societat».
 
«La construcció del "mur de la vergonya" a Cisjordània ha complicat encara més les tasques domèstiques de les palestines, com ara poder anar al dispensari mèdic o anar a adquirir aliments», digué Lidón Soriano. Fa uns anys que l"Estat d"Israel parla d"un nou concepte: la bomba demogràfica palestina. El cert és que la comunitat àrab i la jueva tenen comportaments demogràfics molt diferents. Els jueus tenen descendències semblants a alguns països europeus, d"un o dos fills; mentre que les dones àrabs en tenen entre cinc i sis.

«Israel sap que això és una bomba de rellotgeria, perquè cada vegada fan concentrar en un territori més reduït un nombre creixent de persones», diu Soriano. «És per això que el fet de tenir fills, per a una dona palestina, es converteix en una lluita constant contra l"Estat d"Israel», diuen totes dues. «En una ocasió, vaig atravessar el check-point per entrar dins territori palestí dient que era una cooperant que participava en polítiques de planificiació familiar. Els soldats israelians no em posaren cap trava. Tot el contrari, els agrada molt que els europeus vagin allà per repartir preservatius entre els palestins», comentà Soriano.

Es diu que dues terceres parts de la població palestina viu exiliada als països del Pròxim Orient o Europa. Mentre que els àrabs que viuen a Cisjordània, la franja de Gaza i en el territori d"Israel, són prop de cinc milions. Aquestes dues cooperants denuncien que «a Israel no hi cap veu crítica que s"alci contra la política expansionista i colonitzadora de l"Estat. Tant jueus ortodoxos, com jueus laics; tant de dretes com d"esquerres, ningú critica l"assetjament que Israel practica amb el poble palestí».

 

volver

 • Compartir
  • digg (en nueva ventana)
  • del.icio.us (en nueva ventana)
  • meneame (en nueva ventana)
  • fresqui (en nueva ventana)
  • technorati (en nueva ventana)
  • facebook (en nueva ventana)
  • twitter (en nueva ventana)
  • linkedin (en nueva ventana)
  • google bookmarks (en nueva ventana)
  • my yahoo (en nueva ventana)
  • my space (en nueva ventana)
var auxTitle=document.title; top.document.title=auxTitle;